Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin
Szukasz kapusty kiszonej? Skieruj się tutaj.
Wyjątkowy smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych dań i każdy Polak dość często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.
Kwaszona kapusta – czy należy spożywać?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż te przymiotniki stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych odkrytych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne magazynowanie żywności. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach spożywanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A wypada zaznaczyć, iż w kwaszonej kapuście jest sporo substancji, które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W kwaszonce tej znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B6, B12). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, kwasów tłuszczowych omega-3 czy potasu. Równocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, dlatego zaleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni
Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się jako bazowy składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną najczęściej spożywa się ją w postaci surówki z posiekaną cebulą i marchwią, która współgra z daniami z ryb i kartofli, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także produkt, który znakomicie harmonizuje z grzybami i czerwonym mięsem, toteż wykorzystuje się ją w farszu do pierogów, krokietów czy łazanek. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania jak kapuśniak, góralska kwaśnica bądź bigos.
Zasadniczo każda rodzina posiada swój sposób na kwaszoną kapustę, jednak współcześnie z rzadka kisi się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz większych opakowaniach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]