Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Sprawdź, gdzie kupić ogórki kiszone w folii.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie czy w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, ponieważ kiszonki są tak samo zdrowe, co smakowite.

Kwaszone ogórki – przygotuj je samodzielnie lub kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niesłychanie proste. Używa się do tego beczułek z drewna bądź dużych kamiennych garnków, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą. Następnie kładzie się je na minimum dwa tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po paru dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper oraz ząbki czosnku, jednak walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić też różnymi przyprawami, między innymi liśćmi laurowymi, cząstkami chrzanu bądź ziarnami czarnego pieprzu. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też sporo miejsca w kuchni, by na własną rękę przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarkę, w której może chować przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w woreczkach foliowych czy w pojemnikach, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze znajdują się w kiszonych ogórkach?

Od wieków wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie wpływają na nasz organizm. I tak jest w rzeczywistości, bo razem z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie oddziaływają na ich florę, usprawniając tym samym proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminę K1, C i D, witaminy z grupy B oraz niemało minerałów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, cynk i potas. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli nie przeszkadzają kwaskowate smaki, polecamy nie wyrzucać jej po spożyciu kiszonek. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej albo wypić, gdyż w miarę kwaszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do soku. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem znaczna ilość soli.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]