Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

W tym miejscu uzyskasz więcej szczegółów o przetworach warzywnych.

Kiszonki są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, z rzadka napotykany w pozostałych regionach świata. Tymczasem kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki – czyste zdrowie na naszym talerzu

Historycy potwierdzają, że metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich przechowywanie w soli, w occie bądź w solance, znana jest ludziom od ponad 4 tysiące lat. Proces ten najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z terenów dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niska kwasowość zawiesiny, w której jest ona zanurzona, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat wstecz był to najlepszy sposób, żeby przedłużyć okres zdatności do konsumpcji ryb, warzyw i mięsa nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego wynikł zwyczaj preparowania m.in. kiszonek z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszone przetwory warzywne od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Charakteryzują się one np. dużą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Ciekawostką jest, iż w naszym języku kwaszone przetwory z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z pulpy ziemniaczanej czy buraka cukrowego.

W innych państwach kiszone przetwory warzywne mają odmienny smak

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany w zasadzie na całym świecie, także w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Jednakże ogórki kiszone są tam bodajże niezmiernie lubianym składnikiem hot-dogów, kanapek i burgerów. W Polsce obok ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Jednakże to nie jedyne warzywa, które można kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. botwinkę, marchew, jak również owoce (przykładowo cytryny), a czasami nawet śledzie.

Ocet i Solanka modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się podstawą lub ważnym dodatkiem do tysięcy przepisów narodowych. Warto pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w procesie kwaszenia. Stąd ogórek kiszony według typowego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w Japonii.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]