Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej
Dowiedz się, gdzie kupić sól kłodawską.
Składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto stosować je w kuchni?
Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak potraw. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, między innymi cynk, potas czy żelazo, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie podkreśla smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło żelaza, potasu i wapnia
Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, wapnia czy cynku, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, zatem nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]