Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Sok z kiszonej kapusty kupisz na superbutelki.pl.

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu wróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, dotychczas mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę substancji wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P, a także duże stężenie soli mineralnych.

Dlaczego powinno się pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody żołądka. Działają one też osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]